De opbouw van de NEN 3140 norm kent drie pijlers: Organisatie, mens en installatie. Wat betekent dit voor je implementatie?

nen 3140 normOrganisatie NEN 3140 norm

Als werkgever is het belangrijk dat enkele zaken rondom de NEN 3140 norm in de organisatie zijn verankerd. De aanwijzingen van medewerkers voor diverse rollen moeten voor elkaar zijn. Naast de wijze waarop het toezicht is georganiseerd met eventuele sancties, dienen ook de procedures rondom de werkzaamheden en het gebruik van PBM’s ergens vastgelegd te zijn. Ook niet onbelangrijk is de organisatie rondom periodieke opleiding & instructie in het kader van veiligheid en vaardigheden met betrekking tot het werken met of in de nabijheid van elektrische installaties.

Mens

Bij de medewerkers gaat het in hoofdzaak om kennis en kunde. Is er sprak van een juiste beroepshouding, zijn de collega’s bewust van de risico’s en hebben ze voldoende theoretische en praktische kennis. Ervaring, inzicht en vaardigheden maken het verschil. Bewustwording is hier het toverwoord.

Installatie

Deze pijler is de meest bekende van de drieluik. Hierin zegt de norm iets over een goede inventarisatie, inspectie en een plan van aanpak waarmee geconstateerde gebreken worden verholpen. Daarnaast moet er aandacht zijn voor het beheer van tekeningen en rapportages. Dit onderdeel spreekt de vakman vaak het meeste aan. Hier raakt de norm snel de eigen praktijk.

Kortom

Voor de opbouw norm NEN3140 komt meer om de hoek kijken dan alleen een aanwijzing of inspectieplan. Meer weten over hoe je dit aanpakt? Laat het me weten!

Voor gemeenten

Beheernet is NEN 3140 specialist specifiek voor gemeenten. Binnen deze organisaties is het gebied veelal verspreid ondergebracht. Er zijn meerdere personen verantwoordelijk voor een goede naleving van de NEN 3140 norm. Beheernet heeft hiermee veel ervaring en kan daarom ook de NEN 3140 op een goede manier implementeren binnen de organisatie. Maar implementeren is één ding, minstens zo belangrijk is de continue naleving.
Beheernet is dé aangewezen partij voor een inspectie. Doordat Beheernet beschikt over brede kennis van de NEN 3140 norm en de specifieke inzet van deze norm binnen gemeentelijke organisaties, kan Beheernet efficiënte inspecties uitvoeren en gericht advies geven.

Benieuwd bij welke organisaties wij onder andere periodiek een NEN 3140 keuring uitvoeren? Bekijk onze referenties. Of neem direct contact met ons op om een vrijblijvende kennismaking in te plannen!